Dudul - Indicatii si Tratament


Denumiri populare: agud, fragar. Dudul este un arbore inalt de pana la 15 metri, cu frunzele asimetric lobate si fructele dulci fade, albe (Morus alba) sau negru-rosiatice (Morus nigra). Partile utilizate sunt: frunzele (Folium Mori) fara petiol, recoltarea facandu-se in lunile mai-iunie si fructele (Fructus Mori) mature proaspete. Contine: tanin, acizi (aspartic, folic, folinic, acetic, propionic), arginina, compusi volatili (butilamina), aldehide, cetone, betacaroten, carbonat de calciu, adenina. Proprietati: depurativ, antiscorbutic, astringent, laxativ (fructele). Indicatii: Intern: diaree si diabet zaharat (eficacitatea este si mai sporita daca la ceai se adauga si frunze de afin, teci de fasole, frunze de nuc si urzica), gastrite, ulcer gastric si duodenal. Extern: angine, stomatite, constipatie, afte. Mod de folosire: intern consumarea fructului bine copt, in constipatie sirop din fructe proaspete, efect laxativ si usor diuretic. Infuzie din o lingura frunze de dud alb/negru la 250 ml apa clocotita, se va bea fractionat in 3 reprize dupa mesele principale; in cazul diabetului nu se va indulci cu zahar, optand pentru zaharina. Sucul fructelor extras inainte de completa maturitate contine circa 25 grame acid la litru, utilizandu-se in sirop astringent pentru gargara impotriva anginelor, stomatitelor si aftelor.

No comments:

Post a Comment